Ostrogasta bubarka* (Pimpla spuria)

  • Domov
  • Ostrogasta bubarka*

Družina: pravi najezdniki (Ichneumonidae: Pimplinae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 9-14 mm

Razširjenost: zelo redko

Življenjski prostor: cvetoči travniki, grmovna mesta

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je vitko, bleščeče črno, noge so živo oranžnorumene. Glava je ploska, črna, oči so velike, tipalnice so dolge, nitaste, črne. Oprsje je krepko, osrednji oprsni ščit je velik, gladek. Krila so prosojna, krepko ožiljena, pterostigma je lečasta, črna, s svetlejšo liso. Zadek je vitek, črn, v sprednjem delu vitkejši, proti koncu se rahlo razširi (vidno od strani) in se pri samicah konča z ravno, črno leglico, ki je dolga nekje za polovico zadka (tudi konica leglice je ravna, za razliko od leglice pri kavljastorepih najezdnikih* (Apechthis spp.), ki ima navzdol upognjen vrh). Noge so dolge, zadnje so nekoliko daljše, oranžne do oranžnorumene (tudi obrtci - coxae), le zadnje goleni so vsaj v spodnji polovici temne (za razliko od zelo podobne rdečenoge bubarke* (P. rufipes), pri kateri so tudi zadnje goleni oranžnorumene). Samci leglice nimajo.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta je parazitoid različnih gosenic metuljev. Samica s pomočjo leglice odloži neoplojeno jajčece v manjšo gosenico, v kateri se nato razvije samček. Oplojeno jajčece pa odloži v večjo gosenico, znotraj katere se razvije samica. Ličinke parazitirajo v gosenicah, dokler se le-te ne zabubijo, nato jih v celoti požro in se še same zabubijo. Odrasli osebki se nato prebijejo skozi goseničin/metuljev zapredek oz. bubo. Aktivni so nekje od julija do septembra, pogosto obiskujejo cvetoče rastline. Hranijo se z nektarjem in pelodom, samice tudi z limfo gosenic, v katere odlagajo jajčeca.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rdečenoga bubarka* (Pimpla rufipes) - lisastonoga bubarka* (Pimpla turionellae) - navadni kavljastorepi najezdnik* (Apechthis compunctor) - najezdniki iz rodu Phaenolobus.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti