Šibasta hrustavka (Chondrilla juncea)

  • Domov
  • Šibasta hrustavka

Družina: radičevke (Cichoriaceae) / nebinovke (Asteraceae)

Red: košarnice (Asterales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 50-100 cm

Razširjenost: zelo redko

Življenjski prostor: suha, pusta mesta, ruderlane površine, robovi njiv

Ogroženost vrste: vrsta je v regiji potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: močno razrasla trajnica s šibastimi, pogosto lokasto ukrivljenimi stranskimi poganjki, ki vsebujejo bel mleček in so modrikasto zeleni. Pritlični listi so v rozeti, večinoma pernato deljeni, nacepljeni ali škrbinasti (le redko celi), sivkastozeleni, v času cvetenja že propadejo, stebelni listi so ozkočrtalasti, celi ali rahlo nazobčani, neopazni, p ospodnji strani gredljati in redko ščetinasto dlakavi. Koški so živorumeni, ovršni in zalistni, pecljati, navadno 7- do 12-cvetni. Ovojkovi listi so nekoliko odebeljeni, ozko črtalasti, goli do rahlo raskavi, sivozeleni. Rožke (semena) imajo dolg kljunec in lasasto kodeljico (ščetinasta čaša).

 

Posebnosti: vrsta uspeva na pustih, suhih mestih, kjer lahko raste tudi po več let (korenina je lahko do 2 m globoko v tleh). Včasih so jo uporabljali za solato. Vrsta je pogostejša v kraško-obmorskih predelih, v Prekmurju je izredno redka.

 

Podobne vrste: prodiščna hrustavka (Chondrilla chondrilloides) - navadni zajčji lapuh (Mycelis muralis) - vrbovolistna ločika (Lactuca saligna).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti