Marmorirana smrdljivka (Halyomorpha halys)

  • Domov
  • Marmorirana smrdljivka

Družina: ščitaste stenice (Pentatomidae)

Red: stenice (Heteroptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 12-17 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: različni habitati, predvsem logi, mejice, grmovna mesta, bližina sadovnjakov, vrtov in hiš

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: večinoma so sivorjavo marmorirano pikasto obarvani, z različnimi niansami ter občasno z rdečkastim ali purpurnim pridihom. Glava je v sprednjem delu ščitasto podaljšana, oči so temnorjave. Tipalnice so nitaste, temne, predzadnji členek je pri vrhu in pri dnu belo pasast (pri zelo podobnem sivem smrdljivcu (Rhaphigaster peribalus) so tudi srednji členki belo pasasti). Oprsje je ozko trapezasto, s koničasto izbočenima stranskima robovoma, marmorirano in večinoma z belimi pikami v zgornjem delu. Ščitek (scutellum) je jezičast, z belimi ali rumenimi pikami ob zgornjem robu. Pokrovke so nekoliko bolj rožnato do škrlatno nadahnjene, črno pikasto marmorirane. Zadek je širok in široko obrobljen, rob je kontrastno črno-belo pasast. Noge so temne, srednje in zadnje goleni imajo večinoma širok osrednji svetel pas.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta izvira iz vzhodne Azije (območje Japonske, Koreje in Kitajske) in je bila v 21. stol. zanešena v Evropo in v severno Ameriko, kjer se je invazivno razširila predvsem v sadovnjakih in sadnih nasadih. Letno ima lahko tudi do 4 zarode. Prezimijo odrasli osebki, ki se lahko v velikem številu zatečejo tudi v hiše. Ličinke (instarji) imajo na oprsju in pokrovkah ostre stranske trne (predvsem v prvih stadijih), ki s staranjem otopijo, telo je sprva temno, kasneje postane (rdečkasto)rjavo s svetlejšimi predeli, predvsem ob robu in v sredini, svetli pasovi na golenih in tipalnicah so izrazitejši. Tako odrasli kot tudi ličinke sesajo rastlinske sokove, večinoma na vrstah iz družine rožnic (Rosaceae) ter metuljnice (Fabaceae), predvsem na plodovih, zato lahko povzročijo veliko ekonomsko škodo. V regiji še ni zaznati množičnega pojava te vrste.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): pomladna ščitasta stenica* (Peribalus strictus) - jagodna ščitasta stenica* (Dolycoris baccarum).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti