Svetlonoga prava zidarka* (Gymnomerus laevipes)

  • Domov
  • Svetlonoga prava zidarka*

Družina: prave ose (Vespidae: Eumeninae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8-13 mm

Razširjenost: raztreseno do redko

Življenjski prostor: peščena in sončna mesta, obronki travnikov in grmovij, robovi mejic, tudi ob starih stavbah in hišah

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: telo je vitko, črno, z ozkimi rumenimi pasovi na zadku. Glava je črna, drobno jamičasta, oči so velike in prav tako črne, frontalni del je črn, le nad nadustno ploščo (klipeus) sta večinoma dve rumeni lisi (včasih se zlijeta), sam klipeus je črn, v spodnjem delu izjeden v obliki črke U. Tipalnice so črne, ozko betičaste, bazalni členek je po spodnji strani rumeno progast. Oprsje je krepko, drobno hrapavo jamičasto, z okrepljeno rombasto ploščo, skoraj v celoti črno, na sprednjem delu z ostro, ravno rumeno obrobo (stranska trna sta lahko široka in štrlita naprej), na ščitku je večinoma po ena prečna rumena črta. Pritrjevališče kril je rumeno, rahlo izbočeno, z rjavo liso. Krila so nekoliko rjavkasta, ozka, frontalna subkostalna celica je ozka, trikotna in krpka. Zadek je v sprednjem delu nekoliko zožen in proti koncu koničast, prvi segment (tergit) je ozko rumeno pasast, naslednji segment je široko črno pasast, ozko rumeno obrobljen, ostali segmenti so enakomerno črno-rumeno pasasti. Noge so rumene, stegenca so črna, stopalca so pogosto temna (predvsem zadnji členki).

Vrsta je zelo podobna drugim rodovom iz te družine (Euodynerus, Odynerus, Ancistrocerus...) in jih na terenu med seboj skoraj ne moremo razlikovati.

 

Samec: od samice se loči po tem, da so tipalnice pri koncu spiralasto zvite, klipeus je rumen, nad njim je trikotna rumena lisa, ki je pogosto rahlo izrobljena.

 

Obnašanje in razvoj: samice so solitarne, gnezda si uredijo v votlih steblih robid in nekaterih grmov. V njih uredijo zarodne kamrice, ki so razporejene v linijah in jih med seboj predelijo z glinenimi stenami. V vsako kamrico odložijo jajčece in omrtvičen plen, ki je večinoma ličinka rilčkarjev (Curculionidae) iz rodu Hypera (posamično kamrico lahko zapolnijo tudi z do 20 ličinkami). Samci se večinoma hranijo s pelodom in nektarjem, samice tudi z manjšimi letečimi žuželkami.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): štirilisa zidarska osa* (Euodynerus quadrifasciatus) - evropska rožičasta zidarka* (Ancistrocerus gazella) - ledvičasta zidarska osa* (Odynerus reniformis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti