Jesenova krasna stenica* (Mermitelocerus schmidtii)

  • Domov
  • Jesenova krasna stenica*

Družina: travniške stenice (Miridae: Mirinae)

Red: stenice (Heteroptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 7-8 mm

Razširjenost: pogosto do raztreseno

Življenjski prostor: travniki, grmovni sestoji, svetli gozdovi, obronki gozdov, ruderalne površine, okrasni vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je rumenozeleno, vitko, raztreseno poraslo s kratkimi, črnimi dlačicami. Glava je zelena, z drobnima črnima pikama med očmi, ki so rdečkaste, ter črno, vilasto razcepljeno liso v sprednjem delu in črno obrobljenim "ovratnikom". Tipalnice so vitke, dolge, zelenkaste ali rumenkastorjave, 2. členek je v spodnjem delu rumenkast, v zgornjem črn. Oprsje je trikotno trapezasto, z dvema črnima, kvadratastima lisama v ospredju, s črno prečno linijo v zadnjem delu in dvema temnima lisama na spodnjem zunanjem robu. Ščitek (scutellum) je jezičasto trikoten, z ostro črno, vzdolžno črto in večinoma črno obrobljen. Polpokrovke so v bazalnem delu ostro trikotno obrobljene, z bolj ali manj izrazito vzdolžno črtaste. Krila so črnorjava s temnejšimi lisami na konicah in svetlo obrobljenimi žilnimi okenci. Noge so zelenkaste, stegenca so pri vrhu rdečkasta ali rumenkasta.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni nekje od sredine maja do julija. V glavnem sesajo rastlinske sokove različnih dreves, predvsem jesena (Fraxinus spp.) in zelnatih rastlin, plenijo pa tudi listne uši (Aphididae) ter druge manjše žuželke. Ličinke so rjavo- do črnordeče, s turkiznim odtenkom glave in oprsja, ki imata črno lisast vzorec, tipalnice so svetle, prvi členek je temen, drugi členek je temen v drugi polovici. Hranijo se napodoben način kot odrasli osebki.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): dvopikasta travniška stenica* (Closterotomus norwegicus) - zelena travniška stenica* (Calocoris affinis) - predalpska travniška stenica* (Calocoris alpestris).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti