Trnatoroba travnica* (Meloe (Meloegonius) cicatricosus)

  • Domov
  • Trnatoroba travnica*

Družina: priščnjaki (Meloidae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 15-45 mm

Razširjenost: dokaj redko

Življenjski prostor: večinoma bogato cvetoči travniki, travniški robovi, tudi okrasni vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: samica se loči od samca po močno povečanem in nabreklem zadku ter zelo kratkih, reduciranih pokrovkah. Telo je nebleščeče črno ali črnomodro, močno hrapavo jamičasto do grbičasto. Glava je polkrožna, gladka, grobo jamičasta, tipalnice so kratke, ravne, večina členkov je enako velikih (tudi pri samcih osrednji členki niso povečani). Oprsje je kvadratasto, v sprednjem delu širše kot v spodnjem, ob straneh trnato štrleče, grobo jamičasto oz. grbičasto, osrednji žleb sega le do sredine. Pokrovke so eliptičaste, "mrežasto" grbičasto strukturirane, gladke, pri samcih prekrivajo zadek, pri samicah so do 3-krat krajše od zadka, pri dnu koničaste. Noge so temne z modrim leskom, včasih so baze členkov rahlo rjavkaste.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo od marca do začetka poletja. Po parjenju samice izkopljejo več manjših jamic v peščena tla, kamor izležejo po več jajčec. Nekje po dveh tednih se množično pojavijo mlade ličinke. Ličinke prvega stadija (imenovane triunguline) splezajo na bilke trav, kjer počakajo gostitelja, ki je večinoma samotarska čebela iz roda Anthophora. Mnoge ličinke v tem času poginejo tudi zato, ker izberejo napačnega gostitelja. Ko se čebela vrne s "slepim potnikom" v gnezdo, tam ličinka spleza s čebele in se v prvih fazah razvoja hrani z drobnim materialom. V naslednji fazi ravoja se zavleče v zarodno kamrico gostitelja, kjer postane negibna in požre vsebino kamrice z jajčecem/ličinko gostitelja in zalogo peloda. Ta proces ponovi večkrat, vse do faze bube, ki prezimi. V nevarnosti lahko odrasli osebki izločijo zelo strupeno hemolimfo iz členkov nog!

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): toporoba travnica* (Meloe rufiventris) - brazdasta travnica (Meloe rugosus) - hrapava travnica (Meloe proscarabaeus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti