Borova polonica (Exochomus quadripustulatus)

  • Domov
  • Borova polonica

Družina: polonice (Coccinellidae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 3-5 mm

Razširjenost: redko do lokalno

Življenjski prostor: mešani in listnati gozdovi, parki, logi, borovja in smrekovja

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je ovalno, skoraj okroglo, poloblo, bleščeče črno z rdečimi lisami na pokrovkah (obarvanost variira). Glava je črna, nagalvni ščit sega skoraj do roba tipalnic, ki so 9-členaste in temne, rjavkaste. Oprsni ščit je široko polkrožen, črn, v sprednjem delu pogosto z umazanimi lisami. Pokrovke so okroglasto zaobljene, z rahlo ostrim robom, v sprednjem delu navadno s parom kljukastih rdečih lis, v zadnjem delu s po eno rdečo liso na vsaki strani (lise se le redko zlijejo, sprednji lisi sta lahko tudi bolj kvadratasti, s črnim delom, obstajajo tudi v celoti oranžnorjavo obarvani, redkeje popolnoma črni osebki). Noge so rjavkaste, s stranskim zobcem na krempeljcih.

 

Posebnosti: vrsta se pojavlja večinoma na iglavcih, a tudi na listavcih (javorji in glogi). Ličinke so umazano sive z rumenkastimi razdelki med segmenti, na oprsnih segmentih so velike, črne bradavice z oranžnimi lisami, črne bradavice so posejane tudi vzdolž zadka. Tako ličinke, kot tudi odrasli, plenijo listne uši (Aphididae).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): ledvičastolisa polonica (Chilocorus renipustulatus) - črni osebki dvopikčaste polonice (Adalia bipunctata) - resavska polonica* (Chilocorus bipustulatus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti