Dvopasasta travniška trepetavka* (Epistrophe eligans)

  • Domov
  • Dvopasasta travniška trepetavka*

Družina: muhe trepetavke (Syrphidae: Syrphini)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8-11 mm

Razširjenost: lokalno do redko

Življenjski prostor: odprta pokrajina, travniki, grmovne mejice, svetli logi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: od drugih predstavnic rodu Epistrophe jih zlahka ločimo po tem, da je večji del zadka črn, sprednji del zadka pa je rumen z značilnim širokim temnim X vzorcem pri samcih in v obliki zelo ozkega črnega keliha pri samicah (vzorec variira). Glava je svetla s temno temensko liso, pri samcih so oči zbližane, pri samicah razmaknjene, tipalnice so betičaste, temne. Oprsje je bleščeče bakrenasto, ob robovih dlakavo. Ščitek (scutellum) je polkrožen, rumenkast, po zunanjem robu dlakav. Zadek je dokaj kompakten, ob robovih rumeno dlakav. Noge so rumenkaste, zadnje goleni in stopalni členki so po zunanji strani črno progaste.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so lahko aktivni že zgodaj spomladi, večinoma pa letajo od aprila do septembra, z viškom v maju. Aktivni so predvsem v sončnih dneh, pogosto posedajo po listih in po cvetovih, kjer se hranijo z nektarjem. Ličinke živijo na rastlinah, kjer plenijo listne uši (Aphididae) in kasneje tudi prezimijo.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): grozdičevna travniška trepetavka* (Epistrophe grossulariae)temna travniška trepetavka* (Epistrophe melanostoma) - sršenasta gozdna trepetavka* (Volucella inanis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti