Rumenonoga peščinarka (Andrena flavipes)

  • Domov
  • Rumenonoga peščinarka

Družina: peščinske čebele (Andrenidae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 10-14 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: sončna in odprta mesta, obronki travnikov in zelenic, grmovna mesta, razgaljene površine

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: temna, porasla z rumenkastimi dlakami, močno spominja na čebelo. Glava je črna, v sprednjem delu porasla z rumenorjavimi dlakami, tipalnice so črne. Oprsje je temno, v osrednjem delu ponavadi ogoli, ob straneh je poraslo s svetlimi ali rumenorjavimi dlakami. Krila so prosojna, s temnejšo, ozko pterostigmo. Zadek je črn, segmenti so ozoko obrobljeni s pasovi svetlih (rumenkastih ali srebrnkastih) dlak. Noge so temne, gosto dlakave, predvsem zadnje noge so gosto porasle z rumenorjavimi dlakami in tvorijo skopo (del noge za zbiranje peloda).

 

Samec: je vitkejši in manjši od samice, navadno gosteje porasel z rumenorjavimi dlakami. Nima razvite skope, zato so zadnje noge normalno dlakave.

Sodi med pogostejše vrste peščinark pri nas, a je vseeno prepoznavanje do vrste na terenu zelo težavno!

 

Obnašanje in razvoj: vrsta se pojavlja v dveh generacijah, od marca do maja ter spet od julija do septembra. Odrasli so aktivni predvsem v sončnih dneh, spreletavajo se na cvetovih različnih rastlin, kjer se hranijo z nektarjem, samice pa nabirajo pelod kot hrano ličinkam. Samice izkopljejo gnezda v peščena in suha tla, pogosto tudi na robove zelenic v vrtovih, dostikrat v večjih skupinicah. Rade tudi zasedajo nastavljena gnezdišča (čebelji hoteli), še posebej cevasta stebelca in izvotljene zidake. Pogosto jih zajedajo kleptoparazitske vrste, kot je npr. Fabricijeva pohajkovalka* (Nomada fabriciana).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): krepka peščinarka* (Andrena gravida) - dimkova peščinarka* (Andrena fulvago) - medonosna čebela (Apis mellifera).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti