Navadna močvirka* (Donacia vulgaris)

  • Domov
  • Navadna močvirka*

Družina: lepenci (Chrysomelidae: Donaciinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 6-8 mm

Razširjenost: lokalno do redko

Življenjski prostor: obrežna vegetacija močvirij, mrtvic, gramoznic in potokov

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je vitko, kovinsko bleščeče, zeleno ali bakrenasto, fino drobno jamičasto. Glava je drobna, z velikimi, črnimi pčmi. Tipalnice so dokaj dolge, sivkaste, 3. členek je mnogo krajši od prvega. Oprsje je ozko kvadratasto, v zgornjem delu rahlo konveksno in širše od glave, grobo jamičasto. Pokrovke so ravne skoraj do spodnje tretjine, nato se zožijo, konice pokrovk so skoraj odrezane, z rahlo privihanima vrhovoma, v osrednjem delu pogosto z rdečevijoličastima pasovoma vzdolž šiva. Noge so večinoma zelene ali bakrenaste, goleni niso posebej odebeljene (tudi pri samcih ne), zadnje goleni ne presegajo zadka.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki so aktivni nekje od konca aprila do sredine junija. Pogosto se zadržujejo na listih obrežnih trav, kot so sladike (Glyceria spp.), rogozov (Typha spp.), ježkov (Sparganium spp.) ter raznih šašev (Carex spp.). Ličinke živijo v vodi in so rastlinojede.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): trstičevna močvirka* (Donacia simplex) - vitka močvirka* (Donacia clavipes) - rumena  močvirka (Donacia semicuprea).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti