Vitkotipalčna usnjata stenica* (Ceraleptus gracilicornis)

  • Domov
  • Vitkotipalčna usnjata stenica*

Družina: usnjate stenice (Coreidae)

Red: stenice (Heteroptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 9-11 mm

Razširjenost: redko do lokalno

Življenjski prostor: logi, grmovna mesta, gozdna podrast, travniki

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je sivo-, redkeje rdečerjavo, črno pikasto. Glava je ploska, s trikotnim vrhom ter z ostrima trnoma ob straneh, ob očesnih robovih svetlo obrobljena, sicer temna in s svetlo ozko osrednjo črto. Tipalnice so rumenkaste ali rjavkaste, bazalni členek je po zgornji strani nekoliko temnejši, končni členek je črnikast, rahlo betičast. Oprsje je trapezasto, v zgornjem delu zoženo, v spodnjem delu rahlo grbasto in dvignjeno, z ostrima in svetlo obrobljenima stranskima robovoma. Ščitek je trikoten, z drobno, belo konico. Pokrovke so enovito sivorjave, ozko svetlo obrobljene v ramenskem delu koriuma, ožje od zadka. Rob zadka je izrazit in kontrastno temno-belo pasasto obarvan. Noge so vitke, dolge, rumenkaste, umazano pikaste na stegencih, zadnja stegenca imajo ostre trne na notranji strani, goleni in stopalca so pasaste.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki se večinoma skrivajo v podrasti in med visokim rastlinjem. Sesajo rastlinske sokove in nektar. Ličinke so svetlejše, s temnima pikama na zadku in kratkimi, rjavimi pokrovkami. Tudi one sesajo rastlinske sokove.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): črtastooka usnjata stenica* (Ceraleptus lividus) - ostroroba usnjatka* (Gonocerus acuteangulatus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti