Beloramena ščitasta stenica* (Dyroderes umbraculatus)

  • Domov
  • Beloramena ščitasta stenica*

Družina: ščitaste stenice (Pentatomidae)

Red: stenice (Heteroptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 7-9 mm

Razširjenost: precej redko

Življenjski prostor: svetli logi z bujno vegetacijo, sestoji lakot

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je ovalno, v osnovi sivo- ali rdečerjavo in drobno črno pikasto. Glava je široko ščitasto zaokrožena, rdečerjava. Tipalnice so nitaste, umazano rumenkaste, zadnji trije členki so v zgornji polovici črnikasto pasasti. Oprsje je v sprednjem delu krpato in izrazito svetlo, skoraj prosojno in črno pikasto, pod glavo vbočeno, ob straneh zaobljeno in v spodnjem delu skoraj ravno. Ščitek (scutellum) je trikotno jezičast z belo konico. Pokrovke so temno ožiljene, zunanji rob zadka (connexivum) je kontrastno temno-svetlo pasast. Noge so svetle s črnimi pikami.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni nekje od aprila do začetka junija. Hranijo se na različnih lakotah (Galium spp.), predvsem na plezajoči lakoti (Galium mollugo). Ličinke so široko jajčaste, rjavkasto marmorirane na svetlejši podlagi in s temnejšima lisama na zadku. Tudi one se hranijo z rastlinskimi sokovi lakot. Prezimijo odrasli osebki.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): pomladna ščitasta stenica* (Peribalus strictus) jagodna kosmatica* (Dolycoris baccarum).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti