Ligustrova velenoga grizlica* (Macrophya (Pseudomacrophya) punctumalbum)

  • Domov
  • Ligustrova velenoga grizlica*

Družina: listarice (Tenthredinidae: Tenthredininae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8-10 mm

Razširjenost: lokalno do redko

Življenjski prostor: grmovnata mesta, gozdni robovi, svetli gozdovi in gozdni otoki

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: srednje velika. Telo je bleščeče črno, golo. Glava je v celoti črna, tipalnice so v celoti črne, srednje dolge, s povečanim bazalnim členkom. Oprsje je ob rahlo grbasto dvignjeno, gladko, črno, v sprednjem delu ozko bledorumeno obrobljeno. Ščitek (scutellum) je kontrastno bledorumenkast ali bel. Krila so rahlo potemnjena, s krepkimi žilami in temno, podolgasto pterostigmo (obarvano žilno okence). Zadek je široko podolgast, črn, ob robovih belo pasast. Zadnja stegenca so kontrastno rdeča s črnim vrhom, zadnje goleni so črne in z izrazito belo liso, sprednje in srednje noge so večinoma belkaste s črnimi pasovi oz. črnikastim poprhom.

 

Samec: je manjši od samice in je v celoti črn.

 

Obnašanje in razvoj: samci se pojavljajo zelo redko, saj se vrsta večinoma razmnožuje partenogenetsko (samice izležejo neoplojena jajčeca, iz katerih se nato razvijejo le samice). Ličinke (pagosenice) živijo na kalini (Ligustrum vulgare) in jesenih (Fraxinus spp.), kjer se hranijo z listi, poganjki in cvetovi. Odrasli so aktivni od maja do julija, predvsem v podrasti. Hranijo se z nektarjem in pelodom.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): bezgova velenoga grizlica* (Macrophya alboannulata) - črnoprsa velenoga grizlica* (Macrophya recognata) - baldrijanova velenoga grizlica* (Macrophya albicincta) - belopika velenoga grizlica* (Macrophya albipuncta).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti