Mušja lažna mesarka* (Eurychaeta muscaria)

  • Domov
  • Mušja lažna mesarka*

Družina: brenčačke (Calliphoridae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 7-10 mm

Razširjenost: lokalno do raztreseno

Življenjski prostor: svetla in sončna mesta, svetli logi, grmovja in mejice, travniki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: v grobem spominjajo na manjše mesarske muhe (Sarcophaga spp.). Glava je svetla, z vzdolžnima temensko-čelnima črtama, porasla s črnimi ščetinami, oči so velike, rdeče (pri samcih so zbližane, pri samicah močno razmaknjene). Tipalnice so betičaste, temne, končni segment je močno podaljšan, z aristami. Oprsje je temnosivo, vzdolžno široko črno pasasto, poraslo z nazaj štrlečimi ščetinami. Ščitek (scutellum) je sivkasto poprhnjen, s temno vzdolžno črto. Krila so prosojna, dobro ožiljena. Zadek je temen s svetlejšimi, sivkastimi ali belkastimi stranskimi lisami in poprhom, na koncu zadka so toge ščetine (kar daje videz goseničarke). Noge so temne.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni predvsem v sončnem vremenu, pojavljajo se od maja do avgusta. Pogosto posedajo na listih in se sončijo. Ličinke so parazitske in se razvijajo v telesih nekaterih kopenskih polžev, kot so vrtni polži (Cepaea spp.).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): kratkotipalčna lažna mesarka* (Eurychaeta palpalis) - mesarske muhe (Sarcophaga spp.).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti