Glagolkin panajezdnik* (Vulgichneumon saturatorius)

  • Domov
  • Glagolkin panajezdnik*

Družina: pravi najezdniki (Ichneumonidae: Ichneumoninae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 9-11 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: svetli logi, obronki mejic in grmičevij, robovi travnikov, visoke kobulnice

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je dokaj iztegnjeno, v celoti črno, le ščitek (scutellum) in konica zadka sta bela, belkasti so tudi osrednji členki nitastih tipalnic. Glava in oprsje sta bleščeče črna. Krila so nekoliko temna, sicer prosojna, dobro ožiljena, pterostigma je ozka, temna. Zadek je le malo daljši od kril, ozko valjast, v sprednjem delu zožen, v celoti črn, le zadnja dva členka sta po zgornji strani bela. Noge so rjavordeče, le bazalni členki nog (coxae) in stopalca so črnikasta.

Posebna oblika vrste var. nigripedis ima zadnje noge (in pogosto tudi srednje noge) v celoti črne.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo od aprila vse do septembra, prehranjujejo se z nektarjem nekaterih kobulnic (Apiaceae). Vrsta je parazitoid nekaterih sovk (Noctuidae), predvsem gosenic glagolke (Autographa gamma). Samice jajčeca odlagajo na gosenice, ko se ličinke izležejo, se prevrtajo skozi kožo gosenice in jo začnejo razjedati odznotraj, dokler le-ta ne pogine. Nato se zabubijo in čes čas se izležejo odrasli osebki, ki prezimijo.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): samica podolgastega pravega najezdnika* (Ichneumon extensorius)Stenichneumon culpator.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti