Pelinov vitki rilčkar* (Lixus (Dilixellus) fasciculatus)

  • Domov
  • Pelinov vitki rilčkar*

Družina: rilčkarji (Curculionidae: Lixini)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 6.5-12 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: ruderalne površine, obcestni jarki, obronki travnikov, rastišča pelina in vratiča

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: zelo vitki in podolgasti, temni, porasli z rumenkastorjavimi dlakami. Glava je ozka, temna, grobo jamičasta, rilček je dokaj dolg (pri samicah skoraj tako dolg kot oprsje), rahlo navzdol usločen, v bazalnem delu nekoliko zožen. Tipalnice so tanke, 3. in 4. členek sta mnogo daljša kot sta široka. Oprsje je ozko kvadratasto, pri glavi zoženo, tako široko kot pokrovke, grobo jamičasto, ob straneh navadno z vzdolžnim rumenkastim pasom dlačic. Pokrovke so ozke, podolgaste, z vzporednimi robovi (pod rameni nekoliko zožene), na konicah so razcepljene (te so kratko koničaste), vzdolžno progasto jamičaste, gosto ali dokaj redko porasle z rumenorjavimi dlakami (te s staranjem odpadajo), ki tvorijo šahast vzorec. Noge so temne, dokaj krepke, krempeljci so med seboj zrasli v bazalnem delu.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo nekje od maja do septembra. Večinoma se zadržujejo na navadnem pelinu (Artemisia vulgaris) in navadnem vratiču (Tanacetum vulgare), s katerima se prehranjujejo. Ličinke živijo v steblih omenjenih vrst, kjer se hranijo s stebelnimi tkivi.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): dimekov vitki rilčkar* (Lixus punctiventris) - dresnin vitki rilčkar* (Lixus bardanae) - osatov vitki rilčkar* (Lixus filiformis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti