Glavinčeva plodova muha* (Chaetostomella cylindrica)

  • Domov
  • Glavinčeva plodova muha*

Družina: sadne muhe (Tephritidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 4-6 mm

Razširjenost: lokalno

Življenjski prostor: cvetoči travniki, obcestni jarki, ruderalne površine, grmovna mesta, mejice, cvetoči vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: prepoznamo jih po živorumenem telesu in rjavo lisastih krilih. Glava je široka, rumenkasta, na temenskem delu ploska, oči so velike rdeče ali zeleno mavrične. Tipalnice so kratke, betičaste, rumenkaste. Oprsje je široko, poraslo z redkimi ščetinami, z značilno temnorjavo risbo (stranska kraka risbe sta večinoma ločena od osrednje lise) in dvema črnima pikama ter ščetinama v spodnjem delu. Ščitek je rumen s črno osrednjo liso in črno obrobljen. Krila so široka, prosojna, z rumenrojavimi prečnimi pasovi. Zadek je rumen, segmenti imajo v osrednjem delu navadno po dve črni piki, na bočni strani pa serijo trikotnih lis, pri samcij je zadnji segment črno obrobljen, pri samicah pa podaljšan v rjavo, pravokotno leglico. Noge so rumenkaste, ščetinaste.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo nekje od maja do avgusta. V času parjenja samci in tudi samice z mahanjem in razkazovanjem kril označujejo teritorije in si dvorijo. Samice s pomočjo leglice izležejo jajčeca v koške nekaterih nebinovk (Asteraceae), predvsem glavincev (Centaurea spp.), bodakov (Carduus spp.), osatov (Cirsium spp.), repincev (Arctium spp.) in navadne mačine (Serratula tinctoria). Letno se lahko pojavljajo 2 do 3 generacije, prezimijo ličinke.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): kozjebradina sadna muha* (Orellia falcata) - pisanokrila plodova muha* (Chaetostomella cylindrica) - lapuhova plodova muha* (Terellia tussilaginis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti