Desetpikčasta steljnica* (Meiosimyza decempunctata)

  • Domov
  • Desetpikčasta steljnica*

Družina: steljne muhe (Lauxaniidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 4-4.5 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: senčni gozdovi, grmovna mesta, mejice, gozdiči

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je rumenkasto do oranžno, krila imajo 10 temnih pik. Glava je široka, na temenu ploska in ščetinasto dlakava, oči so rdeče, dokaj velike. Tipalnice so betičaste, oranžne s temno konico in nitastimi aristami. Oprsje je dokaj veliko, neizrazito progasto (s 4 vzdolžnimi linijami) in vzdolžno poraslo s ščetinami. Ščitek (scutellum) je dokaj velik, polkrožen, v osrednjem delu nekoliko temnejši. Krila so prosojna, s po 3 lisami v apikalnem delu in po dvema lisama v osrednjem delu (osrednja lisa ima prečno črto, ki se med seboj poveže, ko so krila v mirovanju zložena čez zadek). Zadek je jajčast, nekoliko napihnjen, oranžen, prečno pasast, mnogo krajši od kril. Noge so rumenkaste, stopalca so nekoliko temnejša.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo od aprila do septembra, večinoma se zadržujejo v senčni podrasti. Ličinke živijo v odmrlem listju s katerim se tudi hranijo.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): lisastokrila rjavka* (Minettia inusta) - pisana gobarica* (Suillia variegata) - peterolisa prhutarica* (Palloptera quinquemaculata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti