Pisana gobarica* (Suillia variegata)

  • Domov
  • Pisana gobarica*

Družina: gobove muhe (Heleomyzidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 4-6 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: senčni gozdovi, logi, vlažna mesta

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je rumenkasto do oranžnorumeno. Glava je jajčasta, na temenu z rjavkasto liso, raztreseno porasla s ščetinami, oči so rdeče, tipalnice so kratkobetičaste, oranžne, z daljšimi aristami (nitasti izrastki na vrhu tipalnic). Oprsje je rumenkasto rjavo, z vzdolžnimi, ozkimi rjavkastimi pasovi ter serijo dolgih ščetin ob vsaki strani, ki imajo bazo temno pikasto. Ščitek (scutellum) je trikotno jezičast. Krila so ozko jajčasta, po zunanjem robu kratko ščetinasto dlakava, na konicah zaokrožena, temno lisasta v osprednjem in srednjem delu ter s širokima temnima lisama ob zunanjem robu, ki navidezno tvorita temen pas, konice kril so izrazito svetle. Zadek je okrasto rumen, s temnejšimi, ozkimi pasovi na robovih segmentov. Noge so rumenkaste, ščetinaste, stegenca so nekoliko okrepljena.

V rodu Suillia je veliko, med seboj zelo podobnih vrst!

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni večji del leta, z viškoma v aprilu in maju ter ponovno v juliju in avgustu. Pogosto se zadržujejo na trosnjakih različnih gliv. Ličinke živijo v trosnjakih gliv, s katerimi se tudi hranijo, lahko pa živijo tudi v razpadajočem rastlinskem materialu, s katerim se hranijo.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): temnoprsa gobarica* (Suillia affinis) - rumenkasta gobarica* (Suillia flava) - navadna drevesna muha* (Dryomyza anilis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti