Temnoprsa gobarica* (Suillia affinis)

  • Domov
  • Temnoprsa gobarica*

Družina: gobove muhe (Heleomyzidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8-10 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: senčni listnati gozdovi, poplavni logi, parki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je pretežno oranžnorumeno do rjavkasto. Glava je rumenkasta, s širokim, ploskim temenskim delom, oči so velike, rdeče. Končni členek tipalnic je betičast, oranžnorumen, ariste so dlakave. Oprsje je nekoliko temnejše, vzdolžno poraslo z dvema serijama togih ščetin, anepisternum (velika osrednja stranska ploščica) je gol. Ščitek (scutellum) je porasel s kratkimi, črnimi dlačicami, na konici s parom dolgih, apikalnih ščetin. Krila so prosojna, po zunanjih robovih resasto ščetinasta, z neizrazitimi temnimi lisami na prečnih žilnih povezavah in delno tudi na konicah vzdolžnih žil. Zadek je nekoliko napihnjen, rumenkast, robovi segmnetov so na redko porasli s togimi ščetinami. Noge so rumenkaste, stegenca so nekoliko krepkejša, na prednjih stegencih je po zunanji strani serija togih ščetin.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo večinoma od avgusta do začetka novembra, večinoma posedajo na trosnjakih različnih gliv. Ličinke namreč živijo v trosnjakih gliv, s katerimi se tudi hranijo. 

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): pisana gobarica* (Suillia variegata) - rumenkasta gobarica* (Suillia flava) - puhasta gobarica* (Suillia humilis) - navadna drevesna muha* (Dryomyza anilis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti