Rumenkasta gobarica* (Suillia flava)

  • Domov
  • Rumenkasta gobarica*

Družina: gobove muhe (Heleomyzidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 4-6 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: gozdovi, logi, manjši gozdiči, parki, mejice

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je rumenkasto do oranžnorumeno. Glava je jajčasta, na temenu z rjavkasto liso, raztreseno porasla s ščetinami, oči so rdeče, tipalnice so kratkobetičaste, oranžne, z daljšimi aristami (nitasti izrastki na vrhu tipalnic). Oprsje je enovito rumenkasto, z vzdolžnimi, na redko poraslimi, dolgimi ščetinami. Krila so ozko podolgasta, po zunanjem robu ščetinasto dlakava, na konicah zaokrožena, s temnejšima prečnima žilnima lisama v osrednjem delu in parom temnih lis na konicah. Zadek je okrasto rumen, s temnejšimi, ozkimi pasovi na robovih segmentov. Noge so rumenkaste, ščetinaste, stegenca so nekoliko okrepljena.

V rodu Suillia je veliko, med seboj zelo podobnih vrst!

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni od avgusta do oktobra, pogosto jih najdemo na raznih glivah. Ličinke namreč živijo v trosnjakih gliv, s katerimi se tudi hranijo, lahko pa živijo tudi v razpadajočem rastlinskem materialu.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): temnoprsa gobarica* (Suillia affinis) - pisana gobarica* (Suillia variegata) - navadna drevesna muha* (Dryomyza anilis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti