Kobiličja osa grebača* (Sphex funerarius)

  • Domov
  • Kobiličja osa grebača*

Družina: ose grebače (Sphecidae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 18-25 mm

Razširjenost: lokalno, redko

Življenjski prostor: razgaljene tople peščene površine, sončna mesta, ruderalne površine

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: precej velika, kompaktna, zožitev med zadkom in oprsjem je zelo kratka. Glava je velika, sivočrna, v sprednjem delu bela, dlakava, oči so črne, precej velike. Tipalnice so nitaste, črne. Oprsje je krepko, temno, poraslo s svetlimi dlakami. Krila so prosojno rjava, pri konicah temnejša. Zadek je v sprednjem delu močno zožen, zato navidez "kratkopecljat", ostali del zadka je jajčast, koničast pri koncu, porasel z rumenkastimi dlakami, sprednji del je oranžnordeč do oranžnorumen, zadnji del je bleščeče črn. Noge so precej krepke, porasle s trni, sprednja stegenca so črna, ostali del noge je oranžnordeč, srednje noge so delno rdeče, zadnje noge so večinoma v celoti črne.

 

Samec: od samice se loči po tem, da je nekoliko manjši, noge so v celoti črne.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo v juliju in avgustu. Samice izkopljejo v peščena, suha in topla tla do 15 cm dolge rove, ki se razvejajo v več obstranskih zarodnih kamric. Vsako od kamric zapolnijo z eno do dvema omrtvičenima ličinkama različnih vrst kobilic (Orthoptera), na katere izležejo posamično jajčece. Ličinke se v času razvoja hranijo s plenom dokler se ne zabubijo. Na eni lokaciji je lahko po več gnezd. Odrasli se hranijo s pelodom in nektarjem.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): kratkopecljata peščena grebača* (Podalonia affinis) - navadna peščena grebača* (Ammophila sabulosa).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti