Lucernina travniška stenica* (Adelphocoris lineolatus)

  • Domov
  • Lucernina travniška stenica*

Družina: travniške stenice (Miridae: Mirinae)

Red: stenice (Heteroptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 7.5-9.5 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: travniki, njive, ruderalne površine

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je podolgasto valjasto, večinoma rjavkasto do zelenkasto. Glava je ozko trikotna, zelenkasta, tipalnice so dolge, nitaste, prvi členek je betičasto povečan, 2. členek je mnogo daljši od oprsja. Oprsje je trapezasto, večinoma z dvema črnima pikama v spodnjem delu (lahko tudi manjkata ali sta precej drobni), sivkasto rjav do zelenkast. Ščitek (scutellum) je trikoten, kremast, z dvema vzdolžnima progama. Pokrovke so rjavkaste s svetlejšimi lisami v osrednjem delu, konice pokrovk so večinoma kremasto bele, krila so rjavkasta. Noge so dolge, vitke, umazano rumene do rahlo zelenkaste, stegenca so kratko ščetinasta, goleni so porasle s kratkimi trni.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo nekje od maja do oktobra. Vrsta se pojavlja na lucerni (Medicago sativa), kjer lahko povzroča resno škodo (v mnogih deželah vrsto zatirajo z insekticidi). Ličinke so svetlo zelene, posute z drobnimi črnimi pikami, njihove pokrovke so rumenorjave. Tudi one živijo na lucerni, kjer sesajo rastlinske sokove.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): štiripikasta travniška stenica* (Adelphocoris quadripunctatus) - dvopikasta meniška stenica* (Closterotomus norwegicus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti