Modri kokoščevčev lepenec* (Eumolpus asclepiadeus / Chrysochus asclepiadeus )

  • Domov
  • Modri kokoščevčev lepenec*

Družina: lepenci (Chrysomelidae: Eumolpinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 7-10.5 mm

Razširjenost: zelo redko

Življenjski prostor: topla in sončna mesta porasla z navadnim kokoščevcem

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je široko valjasto, bleščeče temno modro ali modrovijolično, fino drobno jamičasto. Glava je ožja od oprsja, navzdol usmerjena, oči so svetle, tipalnice so temne, drobnočlenaste, členki se proti vrhu večajo. Oprsje je grbasto dvignjeno nad glavo, zaorkoženo trikotno, v spodnjem delu razširjeno in z rahlo konkavnim spodnjim robom. Pokrovke so široko jajčaste, v ramenskem delu ravno odrezane, v spodnjem delu zaokrožene, z ravnima stranskima robovoma. Noge so dokaj krepke, črne do črnomodre, členki stopalc so precej veliki, krpati, kaveljček stopalca je zelo velik.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta je vezana na navadni kokoševec (Vincetoxicum hirundinaria). Odrasli so aktivni od srede maja do začetka avgusta. Živijo na hranilni rastlini, kjer se hranijo z listi in listnimi poganjki. V nevarnosti izločijo grenak nestrupen izloček iz žlez na oprsju in pokrovkah. Ličinke živijo v tleh in se hranijo s koreninami kokoševca. Marsikje v Evropi je vrsta močno ogrožena.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rdečenogi grenkuljičin lepenec* (Chrysolina sturmi) - dvozoba gornica (Oreina bidentata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti