Prosena vešča (Ostrinia nubilalis)

  • Domov
  • Prosena vešča

Družina: travniške vešče (Crambidae: Pyraustinae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 26-30 mm (razpon kril)

Razširjenost: lokalno dokaj pogosto

Življenjski prostor: porasle ruderalne površine, obcestni jarki, koruzne njive

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: krila so v mirovanju trikotno zložena vzdolž telesa, zunanji rob kril je močno usločen. Sprednja krila so večinoma rumeno- ali sivorjava (redkeje temnorjava), s temnejšim prečnim, močno nažaganimi osrednjim pasom, ki ima po eno svetlejšo submarginalno liso na vsaki strani in je od obrobnega temnejšega pasu oredeljen z izrazito svetlo, nažagano oz. valovito linijo. Zadnja krila so sivkasta z rahlo modrikastim odtenkom in širokim, svetlim prečnim pasom. Telo in noge so svetle. Samci so večinoma temnejši od samic.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta velja za škodljivca v posevkih koruze (Zea mays). Odrasli so aktivni v juniju in juliju, čez dan se večinoma skrivajo pod listi. Gosenice so bledikaste, po hrbtu rdečkasto nadahnjene, brez ščetin, z velikimi bradavicami in rdečerjavo glavo. Živijo kot minerke v steblih navadnega pelina (Artemisia vulgaris), pa tudi koruze, kjer povzročajo škodo.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): vrednikova travniška vešča* (Anania verbascalis) - škrobotčeva travniška vešča* (Anania fuscalis) - travniška vešča (Paratalanta pandalis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti