Navadna ščetinarica* (Linnaemya picta)

  • Domov
  • Navadna ščetinarica*

Družina: goseničarke (Tachinidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 10-12 mm

Razširjenost: precej pogosto

Življenjski prostor: cvetoči travniki, grmovne mejice, obronki gozdov, svetla in topla mesta

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: od ostalih ščetinaric* (Linnaemya) se loči po sledečih znakih: na zatilnem (posterodozalnem) delu glave, ki ga gosto poraščajo bele dlake ter za zaočesno (postokularno) serijo črnih ščetin se nahajajo raztreseno in le redko še črne dlake oz. ščetine, ki so krajše od zaočesnih ščetin (vidno pri povečavi in od strani) - zadek (gledano od strani in s spodnje strani) je na bazalnem delu (večinoma do 2. segmenta) porasel s črnimi dlakami -  sprednji (nadustni) del glave štrli daleč naprej (presega vibrise - lične ščetine) - zadek je večinoma rdečkast/rjavkast le na robovih 3. in 4. segmenta, pogosto še na koncu 5. segmenta, sicer je črn in ob straneh svetlo poprhnjen, na hrbtnem delu zadka se nahaja le 1 par diskalnih (osrednjih) ščetin ter 1 par dorzomarginalnih (obrobnih) ščetin - goleni so večinoma rumenkaste ali temnorjave - humerlani kalus (ramensko-bočni del) na sprednjem delu oprsja je svetel, večinoma rjavkast ali rumenkast - bazikosta (pritjevališče kril) je svetla.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni nekje od sredine maja do zgodnjega oktobra, z viškom v poznejši sezoni. Pogosto obiskujejo cvetove kobulnic (Apiaceae) in nebinovk (Asteraceae), kjer ližejo nektar. Samice odlagajo jajčeca na gosenice nekaterih vrst sovk (Noctuidae), kot so poljarke (Agrotis spp.), črnolisa zloščenka (Xestium c-nigrum), zeliščna zelenka (Anaplectoides prasina) in belolisa kapusovka (Mamestra brassicae). Ličinke živijo znotraj gostiteljice, kjer se hranijo z notranjimi deli telesa, dokler je ne ubijejo, nato se zabubijo.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): zloščenkina ščetinarica* (Linnaemya rossica) - srednja ščetinarica* (Linnaemya media) - progasta ščetinarica* (Linnaemya tesselans)

 




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti