Evropski čebelji volk* (Philanthus triangulum)

  • Domov
  • Evropski čebelji volk*

Družina: peščene ose* (Crabronidae: Philanthinae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 13-18 mm (samica), 8-10 mm (samec)

Razširjenost: lokalno do redko

Življenjski prostor: sončna mesta, grmovne mejice, prodne in peščene ruderalne površine, nasipališča

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: sodijo med večje in "osjelike" peščene ose. Glava je precej velika in široka, črna, z bledo rumenkasto "masko" v sprednjem delu in z značilno "kronasto" liso med tipalnicami, ki je včasih precej velika, zadnji del glave za očmi je na vsaki strani rumeno- ali rdečerjavo obarvan. Čeljusti so krepke, rdečerjave, na koncu temne, rahlo srpaste, oči so velike in črne do črno vijoličaste. Tipalnice so v celoti črne, proti sredini razširjene in zato betičaste, konice so pogosto rdečerjave. Oprsje je dokaj krepko, hrapavo, v zgornjem delu širše, proti koncu zoženo, črno, poraslo s svetlejšimi dlakami, v sprednjem delu z rumeno obrobno črto in rumeno liso v zadnjem delu. Tudi ščitek je črn, z rumenim robom. Krila so ozka, podolgasta, rahlo rjavkasta, v mirovanju ozko zložena vzdolž telesa, na bazalnem delu so rumeno-rjava. Zadek je valjast, v sprednjemk delu zožen, koničast, značilno rumeno-črno pasast, črni deli so večinoma veliki in trikotni, lahko pa so segmenti po zgornji strani skoraj v celoti rumeni. Noge so krepke, porasle s togimi, rjavkastmi ščetinami, pretežno rumene, le obrtci (coxae) in delno stegenca (femuri) so črni.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo od sredine junija do septembra, aktivni so predvsem v toplih in sončnih dneh. Hranijo se v glavnem s pelodom in nektarjem. Samice lovijo delavke medonosne čebele (Apis mellifera), ki jih omrtvičijo, zgrabijo z nogami in stisnejo, da izločijo kapljico nektarja, ki ga plenilka nato zaužije. S tako ujetim plenom odletijo do peščenega rova v tleh, ki je lahko tudi 1 m globok in v katerem se nahaja 5 do 7 zarodnih kamric. Vsako kamrico zapolni z omrtvičenim plenom (to je lahko do 6 ali več čebel), na katerega izleže posamična jajčeca. Kasneje se ličinke hranijo z plenom, dokler se ne zabubijo.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rumenotipalčni čebelji volk* (Philanthus coronatus) - svetločeli čebelji volk* (Philanthus pulchellus) - temni čebelji volk* (Philanthus venustus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti