Rjavoluska tintovka (Coprinopsis romagnesiana)

  • Domov
  • Rjavoluska tintovka

Družina: črnivkarke (Psathyrellaceae)

Red: listarji (Agaricales)

Razred: glive listarice (Agaricomycetes)

Velikost: 6-12 cm (višina), 3-6 cm (višina klobuka)

Razširjenost: lokalno do raztreseno

Življenjski prostor: ob poteh, svetli, bolj vlažni gozdiči in logi, mejice, travne površine

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: klobuk trosnjaka je sprva podolgasto stožčast oz. podolgasto jajčast, kasneje zvonast, na robovih grobo nažlebljen, belkast, rahlo rumenkast do nežno kremast, prekrit s serijami rjavkastih luskic, ki so gostejše na topo koničastem vrhu in je ta lahko v celoti rjavkast. Ob zorenju spor se rob klobuka uviha, potemni in utekočini (avtoliza). Spodnja stran klobuka (trosvnica) je gosto porasla z lističi, ki so v mladosti belkasti, sčasoma potemnijo in postanejo purpurno črnikasti. Bet je pecljat, vitek, proti vrhu se zoži, v spodnjem delu z nakazanim obročkom, skoraj v celoti bel, le v spodnjem delu bolj rumenkasto rjav, porasel je z drobnimi luskami, sprva je vzdolžno vlaknat, poln, kasneje postane votel in se pogosto vlaknato cefra.

 

Posebnosti: trosnjaki se pojavljajo od maja do oktobra, večinoma na organsko zelo bogatih tleh in v zgoščenih skupinicah. Vrsta nima kulinarične vrednosti in je neužitna.

 

Podobne vrste: prava tintovka (Coprinopsis atramentaria)pisana tintovka (Coprinopsis picacea) - strupena tintovka (Coprinopsis alopecia).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti