Zlatobleščeča vitka čebela (Halictus subauratus)

  • Domov
  • Zlatobleščeča vitka čebela

Družina: vitke čebele (Halictidae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 7-8 mm

Razširjenost: dokaj pogosto do raztreseno

Življenjski prostor: sončna in suha mesta, suhi travniki, suhi gozdni robovi, peščena mesta

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: prepoznavna po zlatnatem lesku telesa. Glava je precej široka, bronasto rjava, v sprednjem delu porasla s svetlejšimi dlakami, sicer pa z rumenkastimi dlakami. Oči so ozko podolgaste, temno modrozelene, tipalnice so temne. Oprsje je bronasto rjavo, nekoliko hrapavo, večinoma golo ali v osrednjem delu pičlo rumenkasto dlakavo, na bočni strani poraslo s svetlimi dlakami. Krila so rahlo rjavkasta, ozka, bazikosta je dvobarvno rjavo-svetla. Zadek je rahlo jajčast, v sprednjem delu zožen, izrazito svetlo pasasto dlakav po spodnjih robovih segmentov, sicer bronastorjav. Noge so črnorjave, predvsem goleni in stopalca sogosteje porasla z rumenkastimi in svetlimi dlakami.

 

Samec: nekoliko vitkejši od samice. Frontalni del glave je porasel s svetlimi dlakami, tudi ob straneh na oprsju in zadku je gosteje porasel s svetlimi dlakami, goleni in stopalca nog so rumenkaste, le pičlo porasle z dlakami.

 

Obnašanje in razvoj: odrasle samice se pojavijo v aprilu, samci nekje v juliju. Samice so socialne in živijo v manjših skupinah do 5 delavk z matico, ki ji pomagajo pri skrbi za zarod. V peščena in suha tla izkopljejo podzemne kamrice, ki so med seboj delno povezane. Delavke nabirajo pelod različnih cvetlic, večinoma nebinovk (Asteraceae) - polilektična vrsta. Prezimijo samice.

 

Podobne vrste: štiripasa vitka čebela (Halictus quadricinctus) - štiripasa vitka čebela (Halictus rubicundus) - grintovčanka (Halictus scabiosae).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti