Hrapava popkarka* (Euomphalia strigella)

  • Domov
  • Hrapava popkarka*

Družina: svitkarji (Hygromiidae)

Red: kopenski pljučarji (Stylommatophora)

Razred: polži (Gastropoda)

Velikost: 8-12 mm (višina), 13-18 mm (širina)

Razširjenost: dokaj redko, lokalno

Življenjski prostor: svetli gozdovi, poplavni logi, grmovne mejice, polsuha travišča

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebkihišica je rahlo ploska s topim in kratko koničastim vrhom, rumenkastosiva do rdečkastorjava, prosojna, z izpraskano površino, s 5 do 5.5 zavoji, ki se enakomerno ožijo. Ustje (vhod v hišico) je razširjeno, uhato in ozko belkasto obrobljeno. Popek (umbillicus) je precej širok in globok, zavzema skoraj 1/5 širine hišice. Telo (plašč) je bledikavo do bledorjavkasto, v notranjosti hišice pogosto temno lisasto, noga je prosojno rumenkastobela, glava je lahko neizrazito rjavkasto pasasta, tentakli so lahko svetli ali temni. Hišice mladih polžev so porasle z dlačicami, ki s staranjem večinoma odpadejo, lahko pa tudi ostanejo kot posamične ščetine.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni večji del leta, zadržujejo se v glavnem na tleh, redkeje splezajo na rastline. So obojespolniki (hermafroditi). V mnogih državah je vrsta močno nazadovala in je na rdečih seznamih. Stanje lokalnih populacij v regiji je slabo raziskano.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): grmovni polž (Fruticicola fruticum) navadna monaha (Monacha cartusiana) - mesnordeči listni polž* (Monachoides incarnatus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti