Oranžnokrpi marogasti kočič* (Trachelipus ratzeburgii)

  • Domov
  • Oranžnokrpi marogasti kočič*

Družina: marogasti kočiči (Trachelipodidae)

Red: enakonožni raki (Isopoda)

Razred: višji raki (Malacostraca)

Velikost: 10-16 mm

Razširjenost: lokalno pogosto

Življenjski prostor: svetli logi, poplavni gozdovi, mešani gozdovi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je v osnovi široko ovalno, temno sivo do sivorjavo, pogosto marmorirano, s svetlimi lisami vzdolž strani, zadnji del (pleon) je tako širok kot sprednji del. Značilne so tudi oranžne lise na krpatih obstranskih konicah sprednjih 7. segmentov (pereiomere). Površina segmentov je hrapavo bradavičasta. Na naglavnem ščitu sta dva kratka krpata izrastka. Tipalnice so sestavljene iz dveh dolgih členkov. Oči so sestavljene iz 18 do 25 očesc (ocelli). Repni del zadka (telson) je koničast.

Vrste iz rodu Trachelipus so med seboj precej podobne in se pojavljajo večinoma lokalno do regionalno, kar nekaj je tudi endemičnih vrst.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli živijo večinoma pod skorjo trohnečih debel, kjer se hranijo z razpadajočo lesovino, živijo pa tudi med mahom in pod kamni, kjer se hranijo tudi z algami, hifami gliv ter drugim razpadajočim organskim materialom. V nevarnosti ali ob motnjah se ne zvijejo v klobko ampak otrpnejo in se nato naglo umaknejo na varno.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): Rathkov marogasti kočič* (Trachepilus rathkii)temni marogasti kočič* (Trachepilus nodulosus) - vrste rodu Porcellio.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti