Wahlbergova dolgonožka* (Dolichopus wahlbergi)

  • Domov
  • Wahlbergova dolgonožka*

Družina: dolgonoge muhe (Dolichopodidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 6-9 mm

Razširjenost: raztreseno?

Življenjski prostor: svetli gozdovi, poplavni logi, v bližini mlakuž in drugih manjših stoječi voda

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: prepoznavni po tankih in zelo dolgih nogah tek kovinsko zelenem telesu. Glava je sivkasta, oči so zelo velike, kovinsko zelene ali bakrenaste, pri samcih so nekoliko zbližane, pri samicah razmaknjene. Tipalnice so na betičaste, rumenkaste in s temnejšim vrhom, ariste so dolge, tanke. Oprsje je krepko, nekoliko dvignjeno, v sprednjem delu pogsto s sivkastim (progastim) poprhom, sicer kovinsko zelene, porasle s togimi, štrlečimi ščetinami. Ščitek (scutellum) je polkrožen, srebrnkasto zelen, z dolgimi subapikalnimi ščetinami. Krila so prosojna, na bazalnem delu rumenkasta, tako dolga kot zadek. Zadek je nekoliko napihnjen, jajčast, po zgornji strani sivkasto zelen in temno pasast, porasel s kratkimi temnimi ščetinami, pri samcih je zadnji del s kleščastim spolnim aparatom zapognjen pod spodnji, trebušni del. Noge so dolge, rumenkaste (tudi srednje goleni!), le stopalca so temna, samci imajo na osrednjih nogah na prvem tarzalnem členku po obeh straneh serijo daljših ščetin, kar daje "čopičast" videz nog.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni nekje od maja do sredine septembra, pogosto v bližini voda. Samci se med dvorjenjem samicam razkazujejo in so precej teritorialni do drugih samcev. Odrasli so plenilci manjših letečih žuželk, skakačev (Collembola) in pršic (Acarina). Ličinke živijo v vlažnih tleh, pogosto blizu vode, kjer lovijo drobne nevretenčarje.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): puhastonoga dolgonožka* (Dolichopus plumipes) - peresastonoga dolgonožka* (Dolichopus pennatus)navadna dolgonožka* (Dolichopus trivialis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti