Navadna zlatodlakavica* (Pollenia rudis)

  • Domov
  • Navadna zlatodlakavica*

Družina: brenčačke (Calliphoridae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 4.5-8.5 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: svetli gozdovi, obronki gozdov, travniki, v bližini hiš, naselja

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: zelo so podobni ostalim zlatodlakavicam (Pollenia spp.) in jih na terenu praktično ne moremo med seboj ločiti. Od drugih vrst se ločijo po sledečih znakih: zadnje goleni so porasle s številnimi štrlečimi in različno dolgimi ščetinami na anteroventralnem osrednjem delu, najdaljše so skoraj tako dolge, kot je širina goleni - vse dlake na zadnjih stegencih so črne - srednje goleni imajo po 2 do 3 anterodorzalne ščetine - 3. in 4. segment (tergit) na zadku sta gosteje porasla z drobnimi, finimi dlačicami, kot pri ostalih vrstah - zadek je ob straneh večinoma sivo-črno lisasto poprhnjen, s črnimi, togimi ščetinami v zadnjem delu - obrazni greben je dokaj dolg in oster - bazikosta na krilih je rjavkasta in ne črna - palpi so temni - širina razmaka med očmi pri samcih je nekje do 1/3 širine zadnjega tipalčnega segmenta.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki se pojavijo že zelo zgodaj spomladi ali v toplih dneh januarja ali februarja, saj prezimijo (pogosto tudi v hišah in v večjem številu). Zgodnji osebki so navadno precej temni in pogosto brez značilnih zlatorumenih ščetin na oprsju. Ličinke zajedajo razlipne vrste deževnikov (Lumbricidae).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): ozkolična zlatodlakavica* (Pollenia angustigena) - črnousta zlatodlakavica* (Pollenia labialis)oranžnotipalčna zlatodlakavica* (Pollenia viatica).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti