Črnousta zlatodlakavica* (Pollenia labialis)

  • Domov
  • Črnousta zlatodlakavica*

Družina: brenčačke (Calliphoridae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 6-10 mm

Razširjenost: pogosto

Življenjski prostor: nekoliko bolj vlažni habitati, mejice, logi, travniki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: splošne telesne značilnosti kot pri rodu. Posebne značilnosti: bazikosta (luskast bazalni del krila) in tudi predel okrog pritrjališča krila sta črna - posteriorni torakalni spirakel (obstranska bočna ploščica na zadnjem delu oprsja pod krili) je rjav - frontalna temna črta na glavi je ozka - 3. segment na tipalnicah je navadno 2-krat daljši od 2. segmenta in je rdečkast le na konici - oči so pri samcih med seboj zelo ozko razmaknjene - stegenca zadnjih nog so pri samicah porasla zgolj s črnimi dlakami.

Rod Pollenia je zelo zahteven za določanje, prepoznavanje vrst na terenu je praktično nemogoče.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo od aprila do oktobra in prezimijo, pogosto se zatečejo v stanovanja in hiše. Hranijo se z nektarjem, priletijo pa tudi na mrhovino in pogosto se sončijo na izpostavljenih mestih. Ličinke verjetno živijo kot paraziti nekaterih deževnikov (Lumbricidae).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): navadna zlatodlakavica* (Pollenia rudis) - ozkolična zlatodlakavica* (Pollenia angustigena) - temna zlatodlakavica* (Pollenia amentaria) - oranžnotipalčna zlatodlakavica* (Pollenia viatica) - mala zlatodlakavica* (Pollenia griseotomentosa) - progasta zlatodlakavica* (Pollenia vagabunda).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti