Temna zlatodlakavica* (Pollenia amentaria)

  • Domov
  • Temna zlatodlakavica*

Družina: brenčačke (Calliphoridae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 6-10 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: svetli gozdovi, travniki, mejice, grmovnata področja, ob hišah, okrasni vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: rod zlatodlakavice* (Pollenia) prepoznamo po značilnih zlatorumenih, prileglih dlakah na oprsju (toraks). Za določanje do vrste je potrebno pregledati mikrostrukture na telesu, zato je njihovo določanje precej težavno!

Pri tej vrsti je glava svetla, s črno linijo na sprednjem delu in velikimi, rdečimi očmi (te se pri samcih stikajo, pri samicah so med seboj razmaknjene). Tipalnice so betičaste. Oprsje je precej veliko, temno, poraslo z zlatorumenimi dlakami in togimi, črnimi ščetinami, brez izrazitih pasov. Ščitek (scutellum) ima 5 do 6 parov izrazitih, suteralnih ščetin (pri drugih vrstah je teh ščetin navadno od 3 do 4 parov). Krila so prosojna, z rahlo rjavkastim odtenkom, pogosto vzdolžno položena nad zadek. Ta je v celoti temen (pri drugih vrstah tega rodu je večinoma svetlo poprhnjen ali lisast), porasel z daljšimi dlakami ali skoraj gol (tedaj bleščeč). Noge so temne, pri samicah se na koncu srednjih stegenc (femora) nahajajo dolge ščetine.

 

Obnašanje in razvoj: ličinke iz tega rodu zajedajo deževnike (Lumbricidae). Odrasli so aktivni od začetka pomladi do sredine jeseni, pogosto se zatečejo v stavbe (še posebej opuščene), kjer prezimujejo v večjem številu. Odrasli se hranijo z nektarjem, sesajo pa tudi rastlinske sokove ter sokove na razpadajoči mrhovini in gnijočem sadju.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): navadna zlatodlakavica* (Pollenia rudis) - ozkolična zlatodlakavica* (Pollenia angustigena) - črnoustna zlatodlakavica* (Pollenia labialis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti