Zlatodlakavica* (Pollenia spp.)

  • Domov
  • Zlatodlakavica*

Družina: brenčačke (Calliphoridae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 6-12 mm

Razširjenost: dokaj pogosto do raztreseno

Življenjski prostor: različni habitati, pogosto tudi ob hišah, na ruderalnih površinah, v bližini hlevov

Ogroženost vrste: vrste niso ogrožene

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: rod zlatodlakavice* (Pollenia) prepoznamo po značilnih zlatorumenih, prileglih dlakah na oprsju (toraks). Za določanje do vrste je potrebno pregledati mikrostrukture na telesu, zato je njihovo določanje precej težavno!

Za skupino je značilna svetla glava s črno linijo na sprednjem delu (ta je pri P. labialis in P. griseotomentosa zelo krakta in delno zabrisana), velike, rdeče oči (te se pri samcih skoraj stikajo, pri samicah so med seboj razmaknjene). Tipalnice so betičaste, večinoma temne (pri P. viatica so rumenkaste). Oprsje je precej veliko, temno, poraslo z zlatorumenimi dlakami in togimi, črnimi ščetinami, pri P. vagabunda z izrazitejšo osrednjo črto v sprednjem delu, sicer brez ali z manj izrazitimi pasovi. Ščitek (scutellum) ima večinoma 3 do 4 pare marginalnih ščetin (pri P. amentaria je teh parov 5 do 6). Krila so prosojna, z rahlo rjavkastim odtenkom (predvsem v bazalnem delu), v mirovanju pogosto vzdolžno položena nad zadek, pod "pazduhami" večinoma gole (pri P. pediculata je stičišče med humeralno in subkostalno žilo na spodnji strani poraslo z rumenkastimi dlačicami). Zadek je le redko v celoti temen (pri P. amentaria), večinoma ima svetle lise na sprednjih tergitih ali pa je svetlo poprhnjen, porasel z daljšimi dlakami. Noge so temne, večinoma z dolgimi ščetinami, v glavnem po notranji strani srednjih in zadnjih goleni.

 

Obnašanje in razvoj: ličinke tega rodu zajedajo deževnike (Lumbricidae). Odrasli so aktivni od začetka pomladi do sredine jeseni, pogosto se zatečejo v stavbe (še posebej opuščene), kjer prezimujejo v večjem številu. Odrasli se hranijo z nektarjem, sesajo pa tudi rastlinske sokove ter sokove na razpadajoči mrhovini in gnijočem sadju.

 

Vrste (*neuveljavljeno ime): navadna zlatodlakavica* (Pollenia rudis) - ozkolična zlatodlakavica* (Pollenia angustigena) - črnousta zlatodlakavica* (Pollenia labialis) - temna zlatodlakavica* (Pollenia amentaria) - oranžnotipalčna zlatodlakavica* (Pollenia viatica) - mala zlatodlakavica* (Pollenia griseotomentosa) - črtasta zlatodlakavica* (Pollenia vagabunda).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti