Rdečenogi vodoljub* (Hydrobius fuscipes)

  • Domov
  • Rdečenogi vodoljub*

Družina: rastlinojedi potapniki (Hydrophilidae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 6-9 mm

Razširjenost: redko do lokalno

Življenjski prostor: mrtvice, manjše mlake, mrtvi rokavi in vodni jarki z vodno in obrežno vegetacijo

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je ovalno, črno, rahlo bleščeče, zelo fino drobno jamičasto. Glava je polkrožna, nekoliko ščitasta, črna, pogosto s kovinsko modrim ali zelenim leskom. Oči so temne, velike, rahlo izbočene. Tipalnice so v spodnji polovici drobnočlenaste, rumenkaste, v zgornji polovici betičaste in temne. Oprsje je ozko, prečno kvadratasto, z močno upognjenimi stranskimi robovi, ki so na konicah topo zaokroženi, v sprednjem delu z rahlo izstopajočima konicama. Pokrovke so ovalne, kovinsko bleščeče, pogosto z modrim leskom, sicer črne do črnorjave, z vzdolžnimi linijami zelo drobnih jamic. Noge so skoraj v celoti rumenkaste, goleni so po zunanji strani fino drobno nazobčane, s po dvema dolgima trnoma na konceh.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli živijo v stoječih vodah, kjer se hranijo z algami in odmrlim rastlinskim materialom. Najbolj so aktivni med junijem in septembrom, sicer pa večji del leta. Ličinke se pojavijo nekje med aprilom in junijem in plenijo manjše vodne žuželke in vodne rakce. So črvaste oblike, s krepko glavo in velikimi čeljustmi.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): črnonogi vodoljub* (Hydrobius subrotundus) - mali rastlinojedi potapnik (Hydrochara caraboides).

 




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti