Štiripikasta patigrovka* (Diphyus quadripunctorius)

  • Domov
  • Štiripikasta patigrovka*

Družina: pravi najezdniki (Ichneumonidae: Ichneumoninae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 12-15 mm

Razširjenost: raztreseno do redko

Življenjski prostor: gozdni robovi, sončna mesta v gozdovih in čistine, grmovne mejice

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: precej velika, vitka. Glava je črna, gladka, oči so temne, belo obrobljene, tipalnice so črne z belim pasom v osrednjem delu. Oprsje je dokaj krepko, črno, v sprednjem delu belo obrobljeno, skoraj gladko, ob straneh blizu kril z belima pikama na vsaki strani. Ščitek (scutellum) je jezičast, kremasto bel in črno obrobljen. Krila so ozko podolgasta, nekoliko rjavkasta, pterostigma je ozka in rjavkasta ali rumenkasta in se nadaljuje v črno-belo liso. Zadek je v sprednjem delu pecljato zožen, sicer je valjast, črn, večinoma s po 4 rumenkastobelimi lisami v sprednjem delu. Noge so oranžnorumene, le bazalni členki so črni, zadnje noge imajo stegenca s črnim obročkom pri sklepnem delu, njihove goleni so temno lisaste pri spodnjem delu, stopalca pa so v celoti črna.

 

Samec: tipalnice so v celoti črne. Zadek ima v sprednjem delu dva široka rumena pasova, ščitek je rumen, prav tako rumene so noge, z enakim vzorcem lis kot pri samici.

 

Obnašanje in razvoj: samice prezimijo (tudio po 100 osebkov skupaj) v špranjah in luknjah dreves, tudi med zidovi, pogosto celo na prezimovališčih netopirjev, pojavijo pa se že zgodaj spomladi. Odrasli se pogosto zadržujejo na socvetjih velikih kobulnic, kjer ližejo nektar in se hranijo s pelodom. Vrsta je parazitoid. Samice namreč odlagajo jajčeca na gosenice večjih metuljev, predvsem pedicev (Geometridae), sovk (Noctuidae)pisančkov (Nymphalidae) in veščecev (Sphingidae). V gosenicah se njihova ličinka razvija, dokler ne ubije gostitelja, nato se zabubi in nekje pozno poleti ali v jeseni se izleže odrasla žival. Parjenje poteka od poletja do zgodnje jeseni, samci po parjenju poginejo.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): nazobčana tigrovka* (Amblyteles armatorius) - rumenopasasta patigrovka* (Diphyus luctatorius).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti