Nazobčana tigrovka* (Amblyteles armatorius)

  • Domov
  • Nazobčana tigrovka*

Družina: pravi najezdniki (Ichneumonidae: Ichneumoninae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 12-16 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: obcestni jarki, mejice, gozdne čistine z gostejšo vegetacijo, travniki

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: je "osjelika". Glava in oči so črne, oči so svetlo obrobljene, ustni deli so bledorumenkasti. Tipalnice so zelo dolge (le malo krajše od telesa), rdečerjave, na bazi črne in proti konicam zatemnjene. Oprsje je krepko, črno, rahlo hrapavo, proti zadku je zoženo in s kratkima, ostrima trnoma na zadnjem delu, na sprednjem delu ozko rumeno obrobljeno, ob bazi kril z rumenimi lisami. Ščitek (scutellum) je jezičasto trikoten, rumen, črno obrobljen. Krila so ozka, podolgasta, krajša od zadka, zelo rahlo rjavkasto nadahnjena, s krepko, rjavkasto pterostigmo in okrepljenim kostalnim delom. Zadek je črn, z dvema ožjima rumenima pasovoma v sprednjem delu in večinoma po štirmi širokimi rumenimi pasovi v zadnjem delu. Noge so dolge, vitke, "pisane", rumene, s črnimi lisami na prvem paru stegenc ter s skoraj v celoti črnimi zadnjimi stegenci, zadnje goleni so v spodnjem delu črne, pogosto rjavkasto nadahnjene, tudi zadnja stopalca so rjavkasta.

 

Samec: od samice se loči po temnih tipalnicah in dveh širokih rumenih pasovih na sprednjem delu sicer črnega zadka, konica zadka je prav tako rumena.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo v dveh generacijah, prva, ki je prezimila, se pojavi že v marcu in leta do maja, druga se pojavi v pozni jeseni med oktobrom in novembrom. Samice izlegajo jajčeca na gosenice različnih nočnih metuljev, npr. sovk (Noctuidae) in hrbtorožk (Notodontidae). V gosenicah se razvijajo ličinke dokler ne ubijejo gostitelja in se nato zabubijo. Odrasli se hranijo večinoma s pelodom in nektarjem, pogosto se zadržujejo na socvetjih večjih kobulnic (Apiaceae).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): štiripikasta patigrovka* (Diphyus quadripunctorius) - rumenopasasti zidarkin najezdnik* (Acroricnus seductor) - rumeni pravi najezdnik* (Ichneumon xanthorius).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti