Rumenopasasti zidarkin najezdnik* (Acroricnus seductor)

  • Domov
  • Rumenopasasti zidarkin najezdnik*

Družina: pravi najezdniki (Ichneumonidae: Cryptinae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 17-23 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: svetla, odprta mesta, v bližini naselij, stare stavbe

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: telo je črno, vitko, z rumenimi pasovi in lisami. Glava je črna, na frontalnem delu rumena, oči so velike, črne, rumeno obrobljene v zgornjem delu. Tipalnice so dolge, nitaste, oranžnorumene, pogosto z osrednjim rumenkastim delom, bazalni členki so odebeljeni, rumenkasti. Oprsje je v sprednjem delu dvignjeno, proti koncu se zoži, skoraj gladko, z rumeno liso v spodnjem delu. Krila so rumenkasto do rjavkasto prosojna, s krepkimi žilami (dobro vidno je "distalno okence" - areolet) in krepko, rjavo kostalno (obrobno) žilo, pterostigma ni izrazita. Zadek je vitek, srpasto usločen, sprednji členek je zoženo pecljat, črn, naslednji členek je rumen, večji del zadka je črn z rumeno pasico v sprednjem delu, končni segmenti (tergiti) so rumeni. Na koncu zadka je daljša, črna, ravna leglica (ovipozitor). Noge so rumene, le na bazalnem delu so črne, goleni se končajo s po enim oz. dvema trnoma, zadnje goleni so pri vrhu črno pasaste.

 

Samec: od samice se loči po tem, da nima leglice. Tipalnice so bolj rjavkaste s širokim rumenim pasom.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta je parazitoid ameriške grebače zidarke (Sceliphron caementarium). Samice odlagajo jajčeca v gostiteljeve ličinke s pomočjo dolge leglice skozi glinasto gnezdo, odlagajo pa jih tudi na večje pajke. Odrasli so aktivni nekje od junija do avgusta.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): črni zidarkin najezdnik* (Acroricnus stylator) - nazobčana tigrovka* (Amblyteles armatorius) - Panzerjev najezdnik* (Ctenichneumon panzeri).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti