Črni zidarkin najezdnik* (Acroricnus stylator)

  • Domov
  • Črni zidarkin najezdnik*

Družina: pravi najezdniki (Ichneumonidae: Cryptinae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 16-24 mm

Razširjenost: redko do lokalno

Življenjski prostor: različni habitati, tudi blizu hiš, vrtov in lesenih lop

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: zelo je podobna rumenopasastemu zidarkinemu najezdniku* (Acroricnus seductor). Telo je v celoti bleščeče črno, vitko. Glava je črna, čeljusti so rumene. Tipalnice so dolge, nitaste, večji del črnorjave s širokim, rumenkastim pasom v sredini. Oprsje je krepko, dvignjeno. Ščitek (scutellum) pri evropskih predstavnicah je črn in ne rumen. Krila so ozka in rahlo zatemnjena in dobro ožiljena, pterostigma je drobna, ozka, kontrastno temna. Zadek je podolgast in v sprednjem delu pecljato zožen, sicer betičast, v celoti črn, na koncu z daljšo, ravno leglico. Evropske predstavnice imajo noge so zelo dolge, oranžno rjave, le obrtci (coxae) in zadnja stegenca so bleščeče črna, zadnje goleni so v spodnji polovici črne.

 

Samec: od samice se loči po rumenem frontalnem delu glave, tipalnice ima temne, z zelo ozkim rumenkastim pasom. Pterostigma v krilih je rjavkasta, kostalni del kril je močan. Noge so večji del rumenkaste, stegenca so rjavkasto- ali oranžnorumena, zadnje goleni so v spodnjem delu črna, sicer oranžnorumena, stopalca so temna. Zadek je brez leglice.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta izvira iz Severne Amerike in se je po Evropi razširila skupaj z ameriško grebačo zidarko (Sceliphron caementarium), ki jo parazitira. Samice odlagajo jajčeca v gostiteljeve ličinke s pomočjo dolge leglice skozi glinasto gnezdo, odlagajo pa jih tudi na večje pajke. Odrasli so aktivni nekje od junija do avgusta.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rumenopasasti zidarkin najezdnik* (Acroricnus seductor) - nazobčana tigrovka* (Amblyteles armatorius) - Panzerjev najezdnik* (Ctenichneumon panzeri).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti