Čudoviti talni krešič* (Harpalus (Harpalus) honestus)

  • Domov
  • Čudoviti talni krešič*

Družina: krešiči (Carabidae: Harpalinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 7.5-10 mm

Razširjenost: dokaj redko, lokalno

Življenjski prostor: kamnita in topla mesta, sončne ruderalne površine, robovi njiv, pripotja

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: dokaj vitki, kovinsko modrozeleno bleščeči. Glava je nekoliko pravokotna, s krepkimi čeljustmi. Tipalnice so nitaste, večji del rumenkaste, po zgornji strani črnikaste, od 3. členka naprej dlakave. Oprsje je široko ščitasto, nekoliko srčasto, ob straneh v spodnjem delu zoženo, gladko, s po 1 porno ščetino, v spodnjem delu ob koteh skoraj gladko jamičasto, jamice le z malo ali brez luknjic. Pokrovke so podolgasto ovalne, s skoraj ravnimi robovi, vzporedno izbrazdane, gladke, 7. vmesna brazda večinoma brez ali kvejčemu z eno apikalno jamico. Noge so krepke, temne, le stopalca so rumenkasta, pri samcih so členki sprednjih in srednjih stopalc močno povečani, trikotni in porasli z nežnimi ščetinicami.

 

Obnašanje in razvoj: talna vrsta, ki se pojavlja od konca marca do srede septembra. Odrasli so aktivni tudi čez dan in pogosto tekajo naokrog po razgaljenih površinah, kjer iščejo plen, manjše členonožce, deževnike in polže. Vezani so na bolj topla mesta.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rdečenogi talni krešič* (Harpalus rubripes) - bakrenozeleni talni krešič* (Harpalus affinis)smaragdni talni krešič* (Harpalus smaragdinus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti