Rumenordeča faonija* (Phaonia rufiventris)

  • Domov
  • Rumenordeča faonija*

Družina: prave muhe (Muscidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 6-8 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno pogosto

Življenjski prostor: svetli gozdovi, logi, mejice, grmovna mesta

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: glava je velika, svetla, s črno temensko progo, oči so velike, rdeče, pri samcih se skoraj stikaj (razmejene so z zelo ozko svetlo špranjo), pri samicah so razmaknjene. Zadnji členek tipalnic je betičast, na bazi rumenkast, sicer sivkast. Oprsje je krepko, po zgornji strani sivo do črnikasto, ob straneh temnosivo ali oranžnorumeno, črno progasto (proge so večinoma prekinjene), z enim parom predšivnih osrednjih (presuturalnih akrostihalnih) ščetin. Ščitek (scutellum) je dokaj velik, zaobljeno trikoten, večinoma oranžnorumen in pogosto vsaj delno tudi siv. Krila so prosojna, v sprednjem delu rahlo izbočena in po robovih kratko resasta. Zadek je dokaj velik, nekoliko napihnjen, rumenkast ali oranžnorumen, pogosto z osrednjo črno črto, segmenti so ozko temno obrobljeni, ščetinasti. Noge so rumenkaste, goleni in še posebej stopalca so nekoliko temnejša, srednje goleni imajo na notranji strani 3 daljše posteriorne ščetine.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo od marca do novembra v več generacijah. Pogosto posedajo na listih dreves in grmov. Hranijo se na iztrebkih, razpadajočih glivah, mrhovini in z drevesnimi sokovi. Ličinke se hranijo z razpadajočo lesovino in razpadajočimi glivami. Prezimijo tako ličinke, kot tudi bube.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): slična faonija* (Phaonia subventa) - rumenkasta faonija* (Phaonia pallida) - golobičja ščetinokrilka (Mydaea corni).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti