Zlata minica (Cetonia aurata)


Družina: skarabeji (Scarabaeidae) / minice (Cetoniidae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 15-20 mm

Razširjenost: pogosto

Življenjski prostor: mejice, gozdni obronki, grmičevja, sadovnjaki

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je značilno kovinsko zlatozelene barve, bleščeče, precej čokato. Glava ozka, nekoliko podaljšana, s pahljačasto razraslimi tipalnicami. Oprsje nekoliko zaobljeno, posejano s številnimi drobnimi jamicami. Ščitek med pokrovkami podolgasto trikoten. Pokrovke precej široke, pod vrhom nekoliko zožene, drobno jamičaste, na njih se nahajajo neenakomerno velike prečne belkaste pasice in lise, včasih te tudi manjkajo. Ob robu pokrovk in oprsja potekajo številne ščetinaste dlake. Spodnja stran prav tako kovinsko bleščeča, zelena, bakrena ali vijoličasta.

Od zelo podobnega rodu minic (Protaetia) jo ločimo po zelo dolgem, gredljastem trnatem izrastku na spodnji strani osrednjega oprsnega segmenta, ki je pri rodu Protaetia kratek, neizrazito gredljast in na vrhu široko zaokrožen.

 

Obnašanje in razvoj: velja za enega najpogostejših vrst velikih hroščev pri nas. V času parjenja odrasli osebki množično obiskujejo cvetoče rastline, predvsem grmovnice kot so golg, kalina, razni šipki in bezeg, zelo pogosto pa se prehranjujejo s pelodom in nektarjem kobulnic (Apiaceae). Odrasli hrošči človeku niso nevarni, so počasni, vendar sorazmerno spretni letalci. Ličinke (ogrci) so precej velike, ukrivljene, belkaste, raztreseno rjavodlakave, glava in noge so precej majhne, rumenorjave. Živijo v tleh, humusu ali trhlih drevesih, kjer se prhranjujejo z lesnino in trhlovino. Po dveh letih se zabubijo in se večinoma preobrazijo v odrasle osebke spomladi.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): kovinska neprava minica* (Protaetia metallica) - blesteča neprava minica* (Protaetia aeruginosa) - bakrenasta neprava minica* (Protaetia cuprea) - marmornata neprava minica* (Protaetia lugubris).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti