Kovinska neprava minica* (Protaetia (Potosia) metallica / P. cuprea subsp. metallica)

  • Domov
  • Kovinska neprava minica*

Družina: skarabeji (Scarabaeidae) / minice (Cetoniidae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 17-21 mm

Razširjenost: dokaj redko do lokalno

Življenjski prostor: gozdovi, gozdne čistine, visoko steblikovje, mejice, grmovna mesta, travniki

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: vrsta se od zelo podobne bakrenaste neprave minice* (Protaetia cuprea) le stežka loči. Gredljast izrastek na trebušnem delu srednjega segmenta (mezosternita) je v spodnjem delu vsaj ob straneh grobo jamičast (pogosto tudi na glavici), glavica gredlja je široko zaokrožena, ob robu porasla z rumenkastimi ščetinami (gredelj in glavica sta pri P. cuprea gladki, brez jamic in le včasih dlakavi). Pokrovke so pogosto posejane s prečnimi, svetlimi progamiin lisami, velikokrat so tudi kovinsko modre, večinoma pa zelene.

 

Obnašanje in razvoj: v Sloveniji je vrsta pogostejša v hribovitih in gorskih predelih, v pomurski regiji se redko pojavlja v gričevnatih, toplejših območjih. Odrasli so aktivni nekje od maja do julija, večinoma se spreletavajo po cvetočih grmih, kot sta glog in kalina, kjer se hranijo s pelodom in nektarjem. Ličinke (ogrci) večinoma živijo v mravljiščih rdeče gozdne mravlje (Formica rufa s. lat.), kjer se hranijo z razpadajočim lesnim materialom.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): bakrenasta neprava minica* (Protaetia cuprea) - slična neprava minica* (Protaetia affinis) - blesteča neprava minica* (Protaetia aeruginosa).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti