Slična neprava minica* (Protaetia (Eupotosia) affinis)

  • Domov
  • Slična neprava minica*

Družina: skarabeji (Scarabaeidae) / minice (Cetoniidae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 17-23 mm

Razširjenost: zelo redko

Življenjski prostor: mejice, grmovna mesta, sončna in topla mesta

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: vrsta je zelo podobna bakrenasti nepravi minici* (Protaetia cuprea), od katere se le stežka loči. Notranji del zadnjih stegenc ni (gosto) porasel s ščetinami, ampak je topo nazobčan (za zobčkom je plitva/močnejša ureznina). Čelni del med očmi je večinoma gosto dvojno jamičast (mrežasto strukturiran). Pokrovke nimajo belih lis. Gredelj na trebušni strani srednjega segmenta (mezosternita) je dokaj velik, gladek in presega srednja stegenca.

 

Obnašanje in razvoj: v Sloveniji je zelo malo novejših podatkov o tej toploljubni vrsti, znani so le iz osrednjega dela in Obale, kar nujno ne pomeni, da je vrsta zelo redka, verjetno je, bolj kot ne, spregledana. Odrasli so aktivni nekje od maja do julija, predvsem v sončnih dneh se spreletavajo po cvetočih grmih in drevesih, kjer se hranijo z nektarjem in pelodom, ližejo pa tudi sokove dreves in sadja. Ličinke (ogrci) živijo v razpadajočih se štorih ter deblih in v gnijočem rastlinskem materialu v tleh. Njihov razvoj navadno traja eno leto, v hladnejših predelih tudi dve.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): bakrenasta neprava minica* (Protaetia cuprea) - blesteča neprava minica* (Protaetia aeruginosa) - Fieberjeva neprava minica* (Protaetia fieberi).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti