Temni pisanček (Melitaea britomartis)

  • Domov
  • Temni pisanček

Družina: pisančki (Nymphalidae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 33-38 mm (razpon kril)

Razširjenost: precej redko

Življenjski prostor: predvsem suha, ekstenzivna travišča

Ogroženost vrste: vrsta je zelo ogrožena

Varstveni status vrste: ranljiva vrsta



Prepoznavanje

Odrasli osebki: zgornja stran kril je zelo temno rjava, s širokimi, temnimi pasovi v katerih so majhna, točkasta, oranžna okenca ter lise (najbolj temna vrsta v tem rodu). Spodnja stran kril je belkasta z oranžnima pasovoma. Zunanji rob kril je navadno rumenkast ali bledo oranžen, pas obrobnih polmesečastih lis pa belkast (pasova sta izrazito dvobarvna!). Obrobni oranžen pas polmesečastih lis je na notranji strani oranžno obrobljen (pri podobnem jetičnikovem pisančku (M. aurelia) je ta notranji del svetel), tako da daje vtis dvojnega pasu. Na bazalnem delu zadnjih kril na spodnji strani ni pik. Dlačice na tipalčicah na prednjem delu glave so izrazito temne.

 

Obnašanje in razvoj: metulj se pojavlja v eni generaciji od maja do junija oz. zgodnjega julija. Samčke in samičke lahko opazujemo na cvetočih rastlinah, kjer se tudi pogosto parijo. Gosenice so črne z belimi pikami, porasle z oranžnimi, bradavičastimi izrastki, ki so gosto črno ščetinasti. Buba je navzdol viseča, pogosto tesno prilegla ob vejo ali list, belkasta s črnimi ter rumenimi lisami in vzorci.

 

Podobne vrste: jetičnikov pisanček (Melitaea aurelia) - navadni pisanček (Melitaea athalia) - veliki pisanček (Melitaea phoebe).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti