Grmiščni okarček (Coenonympha arcania)

  • Domov
  • Grmiščni okarček

Družina: pisančki (Nymphalidae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 30-40 mm (razpon kril)

Razširjenost: redko do lokalno

Življenjski prostor: gozdni robovi, gozdne poti, mejice, robidovja

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: oba spola sta si podobna. Sprednja krila so po zgornji strani rjavooranžna, s širokim, temnorjavim robom, med tem, ko so zadnja krila po zgornji strani v celoti temnorjava. Po spodnji strani so sprednja krila oranžna s črno obrobljenim belim očescem pri vrhu, ki lahko tudi manjka ali je slabo izraženo. Zadnja krila so po spodnji strani sivorjava, ob robu nekoliko bolj oranžna, s širokim, belkastim pasom in štirimi do petimi črno-oranžno obrobljenimi belimi očesci. Tik ob robu kril poteka ozka obrobna, srebrnkasta linija. Metulj zelo redko razpre krila, zato ga zlahka prepoznamo po vzorcu spodnje strani kril.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli letajo od maja do avgusta v eni generaciji. Pogosto posedajo po grmovju in drevju. Gosenice se prehranjujejo z različnimi vrstami trav (Poaceae) in so zelene, s svetlejšimi bočnimi pasovi, gole, s prav kratkima rogatima izrastkoma na hrbtni strani zadka.

 

Podobne vrste: belolisi okarček (Coenonympha glycerion) - mali okarček (Coenonympha pamphilus) - barjanski okarček (Coenonympha oedipus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti