Mali okarček (Coenonympha pamphilus)

  • Domov
  • Mali okarček

Družina: pisančki (Nymphalidae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 25-32 mm (razpon kril)

Razširjenost: pogosto

Življenjski prostor: različni travniki, gozdni robovi, cvetlični vrtovi, parki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: oba spola sta si podobna, samica je nekoliko večja od samca. Krila so po zgornji strani rjavo- do okrastooranžna, s širokim, temnorjavim robom. Na sprednjih krilih je v konici kril pogosto manjša temna pika. Po spodnji strani so sprednja krila živo oranžnorjava, z velikim, črno-rumeno obrobljenim belim očescem pri vrhu ter širokim sivorjavim robom. Zadnja krila so po spodnji strani sivorjavo marmorirana, navadno brez svetlih lis in brez očesc ali so le-te majhne, črne in svetlo obrobljene. Metulj zelo redko razpre krila, zato ga zlahka prepoznamo po vzorcu spodnje strani kril.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli letajo v več generacijah vse od marca do oktobra. Pogosto posedajo po cvetovih, pa tudi po grmovju in drevju. V preteklosti je bila vrsta mnogo pogostejša. Gosenice se prehranjujejo z različnimi vrstami trav (Poaceae) in so zelene, s svetlo bočno in temno hrbtno linijo, gole, s prav kratkima rogatima izrastkoma na hrbtni strani zadka.

 

Podobne vrste: belolisi okarček (Coenonympha glycerion) - grmiščni okarček (Coenonympha arcania) - navadni lešnikar (Maniola jurtina).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti