Belolisi okarček (Coenonympha glycerion)

  • Domov
  • Belolisi okarček

Družina: pisančki (Nymphalidae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 25-35 mm (razpon kril)

Razširjenost: lokalno do redko

Življenjski prostor: suhi in vlažni travniki, pogosto tudi na zaraščenih traviščih

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: oba spola sta si podobna, samica je navadno svetlejša od samca. Krila so po zgornji strani  rjava do rjavooranžna, z nekoliko bolj oranžno nadahnjenim osrednjim delom v sprednjih krilih. Po spodnji strani so sprednja krila oranžna s širokim sivorjavim robom, ki je lahko tudi ozek in v katerem se pogosto nahaja črno obrobljena bela pika. Zadnja krila so po spodnji strani sivorjava z majhno, belo liso (ta je precej manjša kot pri podobnem grmiščnem okarčku) in petimi do šestimi črno-oranžno obrobljenimi belimi očesci. Tik ob robu zadnjih kril poteka ozka obrobna, oranžna ali rdeča linija. Metulj zelo redko razpre krila, zato ga prepoznamo predvsem po vzorcu spodnje strani kril.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli letajo v eni ali dveh generacijah od junija do avgusta. Pogosto posedajo po cvetovih, pa tudi listih trav in ostričevk. Gosenice se prehranjujejo z različnimi vrstami trav (Poaceae). So zeleno obarvane, s svetlejšimi bočnimi pasovi, gole in s prav kratkima rogatima izrastkoma na hrbtišču zadka.

 

Podobne vrste: grmiščni okarček (Coenonympha arcania) - mali okarček (Coenonympha pamphilus) - barjanski okarček (Coenonympha oedipus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti